
Tiens məhsulları "Sellüloza"
Tərkibi: Qarğıdalı sellülozası,yemişan toxumlarının vəyarpaqlarının tozu,dekstrin,maqnezium.
Müasir insanın, xüsusilə də iri şəhər sakininin qəbul etdiyi qidada birləşdirici toxuma faciəli surətdə çatışmır, piy və karbohidratların çox olduğu təmizlənmiş, konservləşdirilmiş məhsulların payı artır, bu da aterosklerozun, diabetin, allergiya xəstəliklərinin, disbakteriozun, onkoloji xəstəliyin və digər xəstəliklərin artmasının başlıca səbəblərindən biridir.
Həzm sisteminin divarı böyük adsorbsion səht yaradan narın tüklərdən ibarətdir ki, ordan qidalandırıcı maddələr qan axınına daxil olurlar. Onlar çirklənə, selik və qida qalıqları ilə dola bilərlər. Mütəxəssislərin, zülal, piylər, karbohitrat, vitaminlər, mikro, makroelementler və su ilə yanaşı 7 vacib qida komponenti siyahısına daxil edirlər.
Məhsulun əsas xüsusiyyətləri:
- sellüloza maddələrin normal bioloji mübadilə prosesində vacibdir. Belə ki, qida məhsullarının tərkibində pəhriz sellülozunun miqdarının kifayət qədər olmaması bir sıra xəstəliklərə: piylənmə, diabet, skleroz, tac xəstəlikləri və bədxassəli şişlərə gətirib çıxarır;
- suda həll edilən sellüloza, nisbətən çox miqdarda parçalana və bağırsaq bakteriyaları üçün qidalandırıcı mühitə çevrilə bilər, faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir, ifraz prosesini sürətləndirir;
- sellüloza bağırsaqların işləməsini normallaşdırdığı üçün o, bağırsaqdaxili təzyiqi aradan qaldırır, babasil və qəbzlik nəticəsində yaranan aşağı ətrafların venalarının varikoz genişlənməsinin profilaktik vasitəsi kimi təzahür edir;
- qanda piy və lipoprotein mübadiləsinə kömək edir;
- koronar damarların sklerozu nəticəsində yaranan ürək xəstəliklərini zəiflədir;
- toxluq hissi yaradır, qidaya olan ehtiyacı azaldır, piylənmənin qarşısını alır;
- qida kütlələrinin bağırsaqla tranzitini sürətləndirir;
- nəcis daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır, nəcis kütlələrinin həcmini artırır;
- rasionda birləşdirici toxumaların miqdarı artdıqda, qanda xolesterinin səviyyəsi azalır;
- müsbət yüklənmiş ionları (məsələn, piyləri) udaraq, bütöv orqanizmin elektrolit mübadiləsinə təsir edir.
- antioksidant effekt (məsələn, liqnina);
- bağırsağın normal mikroflorasının çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır;
- orqanizmdən ekzo və endogen toksinləri, radionuklidləri, ağır metalların duzlarını, digər kanserogen maddələri çıxarır;
- metastazlaşmanın, xüsusən də prostat xərçəngində, qarşısını alır;
- yoğun bağırsağın və bağırsağın digər şöbələrinin xərçənginin profilaktikası;
- estrogenlərin (yumurtalıqların hormonlarının) tənzimlənməsində iştirak etməklə döş xərçənginin, uşaqlığın fibriomiomasının, endometriozun profilaktikası və müalicəsi;
- disbakteriozları aradan qaldıraraq bağırsaqda çürümə və qıcqırma proseslerinə mane olur;
- toxluq hissinin yaranmasına kömək edir, yeyilən qidanın həcmini ixtisar etmeye imkan verir, eləcə də qidanın piylərini birləşdirir və onları orqanizmdən çıxarır.